Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Waarom een eerste date volgens ons brein niet werkt

| Geen reacties

Waarom een eerste date volgens ons brein niet werkt

Waarom daten meestal niet werkt is al makkelijk af te leiden van de statistieken. Het CBS maakte bekend dat de komende veertig jaar het aantal single mannen en vrouwen in Nederland zal stijgen naar 3.7 miljoen. Dat is één miljoen vrijgezellen meer dan nu het geval is. Cijfers over mislukte eerste dates zijn niet op internet te vinden, maar alleen al op basis van deze CBS-cijfers kun je al je vragen stellen bij de zogenaamde gelukte dates.

Waarom is de kans zo klein dat het jou lukt om een levenspartner te vinden via een eerste date? Overigens lukte het mij wel en waarom leg ik aan het einde van deze blog uit, want je hebt eerst deze inzichten nodig waarom het volgens ons brein pure waanzin is om een eerste date te kunnen verzilveren. Laten we eerst eens kijken naar deze eerste date:

Een eerste date

Wat ga ik aantrekken? Maak ik mijn lippen rood of gebruik ik alleen een glos?” De zintuigen van de potentiële partner zijn gevoelig voor supernormale stimuli. Het versterken van de fysieke signalen die je afgeeft, maken ze nog aantrekkelijker dan ze al zijn. Zeg maar, het benadrukken van alle mooie rondingen en andere secundaire geslachtskenmerken. Supernormale stimuli veranderen begeerte in dwangmatig gedrag naar bevrediging op korte termijn, maar die op lange termijn niet gelukkig maken. Geen geweldig vooruitzicht voor een eerste date. Deze dwangmatig fixatie op uiterlijke kenmerken verlegt de focus naar bezit zoals die onweerstaanbare bolide of flonkerende juwelen. “Ik moet die vrouw hebben om ze aan mijn lijst van trofeeën te kunnen toevoegen.” Een mooie plek tussen alle andere ‘toys for boys’.

“Ik mag geen ‘blauwtje lopen’, als zij mij maar niet afwijst!” Alsof het brein in ontkenningen kan denken. Mooi niet! Je krijgt wat je denkt met een garantie op een ‘blauwtje lopen’ en dat ‘je wordt afgewezen’. “Wat doe jij voor werk? Ik werk bij de bank” en zolang jij jezelf antwoorden geeft op je eigen vragen blijf je aan het woord. Deze monoloog met een bedenkelijk rijtje van foute uitspraken, geven het brein het gevoel dat alles onder controle is. Zolang jezelf maar aan het woord blijft, kan het maar één kant uitgaan! Deze eerste date gaat falen, maar op deze manier gaat het wel heerlijk voorspelbaar voor het brein en alles klopt wat je zegt…volgens jou.

“(Wat een arrogante kwast. Hij praat non-stop over zichzelf. Wat saai.)” “(Kijk nou hoe aandachtig zij naar mij luistert. Deze date kan niet meer mis gaan.)” “(Waarom vinden mannen mij niet interessant en praten ze alleen maar over zichzelf. Ik zoek iemand die zich in mij verdiept, een man die wilt weten wat mij bezig houdt.)” Beide limbische systemen beginnen overuren te maken en bij beiden groeit de stressbeleving.

Het ego neemt inmiddels de regie en bouwt aan beide kanten aan een ijzer sterk verhaal, waarom het nooit aan jezelf kan liggen. “(Als zij mij niet wilt, dan is zij het niet waard. Als zij nu niet inziet wat ik allemaal kan en heb gepresteerd, dan ben ik te hoog gegrepen voor haar.)” “(Dit soort mannen passen niet bij mij, ze kunnen beter een spiegel kopen en verliefd worden op hunzelf. Zulke mannen verdienen zo’n vrouw als ik niet.)” Authenticiteit maakt plaats voor twee paar ondoordringbare harnassen, klaar om elke afwijzing te laten afglijden alsof het je niets doet. Deze keer en alle volgende keren!

Een eerste date and the Oscar goes to

Hoe vonden jullie dat jullie date ging? “Jij mag eerst (loser), je praat toch graag (yes, lekker een steek onder zijn gordel geven, haha.)” “Het ging best goed (wat verwacht je ook anders met iemand die zo makkelijk kan praten als ik). “(Glimlachen, schat, glimlachen en leuk kijken, niet reageren op die onnozele zelfingenomen …)” Willen jullie elkaar nog een keer ontmoeten?

Net als bij Mikado: Wie het eerst beweegt is af. Als je zeker van je zaak bent dan reageer je altijd als eerste. Helaas, doet jouw prefrontale cortex even niet mee, want die is net door jouw limbisch systeem aan de kant gezet. Alleen jouw ego kan zo stom zijn om gelijk te reageren. Je prefrontale cortex zou zeggen: “Wacht eens even! Wat is hier nu gebeurd? Hoe zou de ander dit hebben ervaren? Wat heb ik allemaal waargenomen?

“Ja, natuurlijk spreken we nog een keer af!” De arrogantie reageert uiteraard als eerste en opent de deuren voor alle schone schijn: “Jij bent een man die er goed uitziet en veel weet te vertellen, MAAR……(tot aan het einde blijf ik natuurlijk een dame en laat me van mijn beste kant zien en hopelijk heb je er spijt van dat je jouw kans hebt verspeeld bij zo’n prachtige vrouw als ik)”.

Als de ‘species mens’ zou afhangen van een eerste date, dan waren wij allang uitgestorven. Focus op het maken van verbinden met de ander in plaats van het afvinken van je lijstje. Als je niet kunt verbinden met de ander, wat heb je dan aan jouw lijstje? Ontdek de gemeenschappelijke waarden die je deelt met elkaar, want dat maakt plaats voor verbinding waarbij je jezelf mag zijn. Jouw authentieke zijn.

Lees ook De grootste uitdaging ben jezelf! en volg een keer de training Jouw authentieke merk voor meer succes en geluk in je leven!

Het podium is aan jou!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.