Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Blinde vlek

| 2 reacties

Blinde vlek

Wat is jouw blinde vlek? We hebben allemaal een psychologische blinde vlek! Wat is dat een blinde vlek? Het is de plek waarvan jij vindt dat jij het geweldig doet. Je bent je van geen kwaad bewust van wat jouw gedrag veroorzaakt. Er is inderdaad niets mis met jouw goede bedoelingen maar wel met het effect van jouw gedrag op anderen. Zij ervaren het niet zo positief, maar irriteren zich hieraan.

Blinde vlek

Er zijn twee opvallende momenten tijdens het coachen waarin de blinde vlek zichtbaar wordt voor de cliënt.

Moment 1: De baas van Willem vindt dat hij een plank voor zijn kop heeft: “Hij snapt het niet en het wil maar niet tot hem doordringen! Zijn collega’s hebben het helemaal met hem gehad.” Na een aantal coachsessies valt Willem helemaal stil. Hij kijkt me verbijsterd aan: “Waarom heeft dit nooit eerder iemand tegen mij gezegd? Waarom moet ik pas na 57 jaar horen hoe ik in verbinding sta met anderen?”

Net als bij de blinde vlek achter jouw oog, hallucineert het brein het stukje dat wegvalt door de blinde vlek. Het zijn jouw conclusies of vanzelfsprekendheden maar die niet overeen hoeven te komen met de feiten. Op het moment dat Willem meer ging luisteren door te vragen hoe de ander het ziet, werd zijn werkelijkheid ingehaald door de feedback van anderen.

Waarom was deze blinde vlek van Willem zo hardnekkig? Net als bij elk mens managet het ego het zelfbeeld. De manier hoe jij naar jezelf kijkt. Het ego maakt er een goed verhaal van met maar één doel: geaccepteerd worden! Alles wat niet goed past bij het verhaal over jezelf, knikkert het ego er gewoon uit. Dit gaat zover dat je in jouw eigen leugens gaat geloven. Probeer dit verhaal maar eens zelf van jouw ego los te peuteren.

Moment 2: “Nee, dat doe ik niet. Hier ligt mijn grens en dit gaat me te ver.” Sylvia is hierin zeer stellig en het is makkelijker een berg te verplaatsen dan haar gedachten hierover te veranderen. Het is de plek waarop jij jezelf het hardst tegenkomt. Sylvia wordt erg boos omdat het tegen alles indruist waarin zij gelooft. Als ook maar iemand een klein stukje in de buurt komt van deze plek, ervaart zij dit als een aanval op haar. Het risico dat iets in Sylvia breekt of kapot wordt gemaakt, is groot. Alles in Sylvia is in opperste paraatheid waardoor het ego de volledige regie heeft.

Tijdens de sessie ontdekt Sylvia voor zichzelf een hele wereld die achter haar blinde vlek schuil ging. In plaats van weerstand op te roepen, reikt ze de ander nu iets aan om niet meer op ‘haar tenen’ te gaan staan. Waarom was Sylvia voorheen hierin zo stellig? Wat blijft er van jouw zelfbeeld over als alles waarin jij gelooft, nep blijkt te zijn? Hoe confronterend is dit voor jouw ego? Feiten zullen het hierin nooit winnen van waarin jij gelooft. Probeer nu maar eens om jouw ego naast je te krijgen zonder het te breken.

Net als de ‘darkside of the moon’, heeft de blinde vlek een fascinerende verbeeldingskracht op jouw fantasie. Ga op avontuur om deze onbelichte plekken te ontdekken. Een avontuur is altijd spannend en vol met risico’s. Dit vraagt om mensen om je heen waarop je kunt vertrouwen en steunen. Die jou op de moeilijkste momenten de waarheid durven te vertellen omdat de leugens  jou zoveel meer pijn blijven doen.

Marcel Dassen

30 januari 2016 Jouw authentieke stijl, een mooie gelegenheid om meer zicht te krijgen op jouw blinde vlekken.

2 reacties

 1. een blinde vlek! Ja ik blijk er ook tenminste 1 te hebben. En ja ik ben mij daar zeker niet altijd van bewust. Totdat iemand het mij vertelde en dat deed pijn. En jammer dat ik mij hier niet van bewust was. Maar ook wie ben ik dan? Mag ik er nog zijn voor die persoon en vooral voor mezelf. Momenteel staat mijn relatie onder druk. Mogelijk ook door een van die vlekken. Hoe kom je daar achter?

 2. Beste Lidy,

  Wat goed van je om te lezen dat je dankbaar bent voor de feedback op jouw blinde vlek ondanks dat het pijn doet. Dat is zeer positief en daarmee open je de deuren om er van te willen leren.

  Je maakt een combinatie van wie ben ik en mag ik er voor de ander en mezelf zijn. Het lijkt alsof je het idee hebt dat je jezelf wegcijfert. Ook in de relatie zoek je naar jouw plek blijkbaar. Denk je dat je door jouw blinde vlek de spanning in de relatie veroorzaakt? Denk je dat de blinde vlek jou in de weg staat om een positie in te nemen waarbij jij jezelf mag zijn?

  Feedback op je blinde vlek kan als pijnlijk worden ervaren. Men beweegt van nature weg van pijn en dan is de neiging groot om jezelf klein en onzichtbaar te maken. Je wilt immers niet nog meer ‘gekwetst’ worden. Je beschermingsmechanisme treedt dan in werking. Het wekt ‘er tegen vechten’ of ‘er voor willen vluchten’ op. Je ego helpt je om er een goed verhaal van te maken door een verklaring te geven dat jij er niets aan kunt doen. Overigens doet dit ego het met alle goede bedoelingen om te voorkomen dat jij je afgewezen voelt.

  Het draait in de kern om acceptatie. Accepteer je dat het pijn mag doen? Accepteer je dat je bang mag zijn om in je relatie te worden afgewezen? Het is er al en het mag er zijn. Ontdek en observeer wat dit allemaal met je doet in plaats van het uit de weg te willen ruimen. Het staat jou niet in de weg, maar het wilt jou iets duidelijk maken.

  Leer van je angsten. Waar beschermen ze je tegen? Ontdek wat jou zo raakt. Maak het bespreekbaar en ja, daar is moed voor nodig om je kwetsbaar op te stellen om het met de ander te delen wat je zo raakt.

  Je ontdekt meer over jezelf en wie je wilt zijn. Wat je nodig hebt is een luisterend oor van iemand die je begrijpt en begrip voor je heeft. Ontdek of je partner je hierin steunt en of het jullie relatie sterker maakt.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.