Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Blinde vlek

| 2 reacties

Blinde vlek

Wat is jouw blinde vlek? We hebben allemaal een psychologische blinde vlek! Wat is dat een blinde vlek? Het is de plek waarvan jij vindt dat jij het geweldig doet. Je bent je van geen kwaad bewust van wat jouw gedrag veroorzaakt. Er is inderdaad niets mis met jouw goede bedoelingen maar wel met het effect van jouw gedrag op anderen. Zij ervaren het niet zo positief, maar irriteren zich hieraan.

Blinde vlek

Er zijn twee opvallende momenten tijdens het coachen waarin de blinde vlek zichtbaar wordt voor de cliënt.

Moment 1: De baas van Willem vindt dat hij een plank voor zijn kop heeft: “Hij snapt het niet en het wil maar niet tot hem doordringen! Zijn collega’s hebben het helemaal met hem gehad.” Na een aantal coachsessies valt Willem helemaal stil. Hij kijkt me verbijsterd aan: “Waarom heeft dit nooit eerder iemand tegen mij gezegd? Waarom moet ik pas na 57 jaar horen hoe ik in verbinding sta met anderen?”

Net als bij de blinde vlek achter jouw oog, hallucineert het brein het stukje dat wegvalt door de blinde vlek. Het zijn jouw conclusies of vanzelfsprekendheden maar die niet overeen hoeven te komen met de feiten. Op het moment dat Willem meer ging luisteren door te vragen hoe de ander het ziet, werd zijn werkelijkheid ingehaald door de feedback van anderen.

Waarom was deze blinde vlek van Willem zo hardnekkig? Net als bij elk mens managet het ego het zelfbeeld. De manier hoe jij naar jezelf kijkt. Het ego maakt er een goed verhaal van met maar één doel: geaccepteerd worden! Alles wat niet goed past bij het verhaal over jezelf, knikkert het ego er gewoon uit. Dit gaat zover dat je in jouw eigen leugens gaat geloven. Probeer dit verhaal maar eens zelf van jouw ego los te peuteren.

Moment 2: “Nee, dat doe ik niet. Hier ligt mijn grens en dit gaat me te ver.” Sylvia is hierin zeer stellig en het is makkelijker een berg te verplaatsen dan haar gedachten hierover te veranderen. Het is de plek waarop jij jezelf het hardst tegenkomt. Sylvia wordt erg boos omdat het tegen alles indruist waarin zij gelooft. Als ook maar iemand een klein stukje in de buurt komt van deze plek, ervaart zij dit als een aanval op haar. Het risico dat iets in Sylvia breekt of kapot wordt gemaakt, is groot. Alles in Sylvia is in opperste paraatheid waardoor het ego de volledige regie heeft.

Tijdens de sessie ontdekt Sylvia voor zichzelf een hele wereld die achter haar blinde vlek schuil ging. In plaats van weerstand op te roepen, reikt ze de ander nu iets aan om niet meer op ‘haar tenen’ te gaan staan. Waarom was Sylvia voorheen hierin zo stellig? Wat blijft er van jouw zelfbeeld over als alles waarin jij gelooft, nep blijkt te zijn? Hoe confronterend is dit voor jouw ego? Feiten zullen het hierin nooit winnen van waarin jij gelooft. Probeer nu maar eens om jouw ego naast je te krijgen zonder het te breken.

Net als de ‘darkside of the moon’, heeft de blinde vlek een fascinerende verbeeldingskracht op jouw fantasie. Ga op avontuur om deze onbelichte plekken te ontdekken. Een avontuur is altijd spannend en vol met risico’s. Dit vraagt om mensen om je heen waarop je kunt vertrouwen en steunen. Die jou op de moeilijkste momenten de waarheid durven te vertellen omdat de leugens  jou zoveel meer pijn blijven doen.

Marcel Dassen

30 januari 2016 Jouw authentieke stijl, een mooie gelegenheid om meer zicht te krijgen op jouw blinde vlekken.

2 reacties

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.