Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

De grootste uitdaging ben jezelf

| 1 reactie

De grootste uitdaging ben jezelf

De grootste uitdaging ben jezelf! Niet anderen of ingewikkelde problemen. Nee, jezelf. Hoevaak zie je de splinter in het oog van de ander, maar niet de balk in jouw eigen oog? Hoe vaak weet je de oplossing voor een ander, maar werkt deze oplossing ook voor jezelf? Hoeveel talenten, kwaliteiten, competenties en vaardigheden zet jij in voor anderen in het oplossen van hun problemen of uitdagingen en hoeveel daarvan in de grootste uitdaging van je leven, jezelf?

De grootste uitdaging ben jezelf

Ouders willen niet dat hun kinderen dezelfde fouten maken die zij hebben gemaakt en geven hen tips en trucks om ze te voorkomen. Waarom zouden die wel voor hun kinderen werken als ze na zoveel jaren nog steeds niet voor henzelf werken? Hoe kan het dat hun kinderen tegen dezelfde zaken oplopen als die henzelf zijn overkomen? Waarom is een rokende arts, een schreeuwende zenmaster, een agressieve pacifist, een dikke diëtist, een arme beleggingsadviseur, een chaotische planner, een overspannen therapeut, een werkeloze marketeer niet geloofwaardig? Zij geloven in iets wat voor anderen werkt en in de praktijk niet voor hen blijkt te werken!

Dat zij niet geloofwaardig zijn, zegt niets over hun deskundigheid. Hun deskundigheid werkt misschien voor anderen, maar niet voor hunzelf. Ongeloofwaardige ouders hoeven geen slechte ouders te zijn. Misschien helpen de tips en trucks hun kinderen, maar zij laten nog steeds iets anders zien. Iets wat ze bij hun kinderen niet willen zien.

De grootste uitdaging ben jezelf en hoeveel vertrouwen en geloofwaardigheid ontstaan er in jou als de praktijk laat zien dat het voor jou werkt. Omdat het voor jou heeft gewerkt, gun je het ook anderen dat het ook voor hen mag werken. Een arts die voor altijd gestopt is met roken, een zenmaster die leerde om niet op anderen te schreeuwen, een pacifist die zijn agressie wist om te zetten in geduld en assertiviteit, een diëtist die leed onder een ongezond eetpatroon, leidt nu een gezond levenspatroon zonder overgewicht, een beleggingsadviseur die stopte met adviseren en zelf succesvol ging beleggen, de chaoot die structuur in zijn leven kreeg door te plannen, een therapie die iemand de vreugde teruggaf in het leven en een vermogend marketeer die de code kraakte van verlies naar winst. Zij zijn allemaal stuk voor stuk geloofwaardige mensen. Zij gingen de grootste uitdaging met zichzelf aan. Het werkte voor hen en daarom geloven ze dat het ook voor anderen werkt.

Ieder mens beweegt van nature weg van pijn. Ieder mens heeft de natuurlijke drang om anderen te helpen. De verleiding is zo groot om eerst de ander te helpen dan aandacht te geven aan jouw eigen pijn. In het vliegtuig leer je om eerst zelf het mondkapje om te doen en dan pas bij jouw kind. Dit gaat tegen jouw natuurlijke drang in om eerst je kind te redden. De neiging om eerst voor jezelf te zorgen en dan pas voor anderen, ervaren de meeste mensen als tegennatuurlijk. Is dit een reden om er dan maar aan toe te geven? Nee! Het is een reden om het te accepteren dat het er is, maar geen reden om er ook voor te kiezen. Je kiest om eerst zelf het mondkapje om te doen omdat het de kansen van jouw kind vergroot om zelf ook een mondkapje te krijgen.

De grootste uitdaging ben jezelf en die maken jou geloofwaardig en authentiek. Heb jij de moed om door jouw eigen verhaal heen te prikken? Heb jij de moed om nu echt werk van de grootste uitdaging te maken? Ontdek de ware ik achter je verhaal en pak eerst de balk in jouw ogen aan, want het maakt je zoveel waardevoller voor anderen.

Marcel Dassen

Eén reactie

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.