Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

De kracht en zwakte van routine

Sinds drie weken begeleid ik online een groep mensen in het stellen van doelen. Het heet Actieplan voor meer motivatie en zelfvertrouwen met snelle resultaten. Het begint met kleine stapjes om patronen te ontwikkelen. Heel bekende patronen zijn lopen, schakelen in een auto, schoenen en een jas aandoen. Zaken waarbij je nauwelijks nog nadenkt en die je onbewust doet. Het wordt routine. Routine heeft het voordeel dat het je snel afgaat en het nadeel dat je het vaak saai vindt. Hoe breng je dit nu in balans?

Als ik vijftig word dan ga ik nog één keer een handbalwedstrijd spelen. Ik volg nu al een jaar lang een trainingsschema onder begeleiding van Dinant van Drunen van Fysiofit Altena. Op 8 januari 2014 is mijn vijftigste verjaardag. Onder andere ren ik drie keer per week waarvan één keer een intervaltraining is. Ik trek korte sprintjes die ik afwissel met stukjes lopen. Deze intervaltraining is natuurlijk zwaarder dan ruim een half uurtje joggen. Ik kijk er meer tegenop als ik de intervaltraining doe dan als ik ga joggen. Oftewel ik ga met een glimlach joggen en een lang gezicht sprinten. Door iets zwaarder te maken, neemt de motivatie toe voor iets dat aan het begin zwaar was. De eerste keer joggen zorgden er voor dat mijn spieren en botten krakend en piepend in beweging kwamen. Niet echt soepel dus.

Na de zoveelste keer hetzelfde ‘rondje’ te rennen, neemt de saaiheid het echter over en wint meer terrein. De glimlach verdwijnt ook bij het joggen. Het vooruitzicht op mijn doel, houdt de motivatie nog hoog, maar het plezier dreigt door de routine te verdwijnen. Het wordt tijd voor een nieuwe prikkel en die heet variatie in de routine. In plaats van het ‘rondje om de Alm’ ga ik op zoek naar mooie plekken die inspireren en prikkelen om er te joggen.

De moraal van het verhaal: Wees creatief met routine. Hoe kun je iets wat routine is en saai begint te worden, leuk houden. We neigen om met discipline het gevecht met ons zelf aan te gaan om vol te houden. Dit gaat steeds meer zijn tol en energie eisen. Zet jouw creativiteit in om te genieten van routine en geniet!

Reacties zijn gesloten.