Een kort lontje
Een kort lontje kent iedereen. Of bij zichzelf of door de ervaring met iemand anders die een kort lontje heeft. Wat het is en wat een kort lontje veroorzaakt, is weer een ander verhaal. Laten we even samen aan dit korte lontje van jou trekken zodat het wat langer wordt. Ben jij er klaar voor?
De drempel om gelijk emotioneel heftig te reageren is erg laag bij een kort lontje. Je kunt weinig hebben, je reageert overmatig heftig op iets en vaak op een moment dat de ander hierdoor wordt verrast. Hoe kan het dat je zo heftig op iets reageert, waarover je later denkt dat het overdreven was om zo te reageren? Het had ook best ‘iets’ minder gekund, jouw reactie!
Stap 1
Hoe zit je momenteel in je vel? Heb je slaapgebrek, weinig rust, veel aan je hoofd of weinig tijd voor jezelf? Als je weinig kunt hebben door de hoeveelheid stress die je ervaart, ontplof je natuurlijk sneller dan als je heel relaxed en met alles en iedereen in volstrekte harmonie bent. Zie het als een fluitketel op een vol opengedraaide gaspit waarvan de stoom niet kan ontsnappen. Vroeg of laat vliegt deze fluitketel je om de oren.
Door stap 1 heb je wel een keuze. Je kunt de ‘gaspit’ dichtdraaien en stoom afblazen door fysiek flink aan de slag te gaan om je hoofd leeg te maken. Stress kost je lichaam energie omdat je emoties continu geprikkeld en onderdrukt worden. Dat raakt een keer op en wat erg voor die persoon die vervolgens de volle laag van jou krijgt.
Stap 2
Stap 1 is geen excuus om een kort lont je te hebben, want er is namelijk meer aan de hand. De mens is het enige zoogdier waarvan de hersenen het meest ontwikkeld zijn om je emoties in toom te houden. Van emoties onderdrukken ben ik zelf geen voorstander. Dit zie ik als een symptomatische aanpak, want er bevindt zich een oorzaak onder jouw emotionele heftige reactie. De heftigheid van je gedrag onderdrukken en vaardiger daarin te worden, lijkt mij een betere aanpak. Er zal altijd een prikkel zijn die een emotie teweeg brengt en dat is hoe de natuur nu eenmaal de mens heeft geschapen. Je kunt wel jouw vaardigheden hierin ontwikkelen door te oefenen.
Ontdek de oorzaak wat je hierin zo heftig heeft geraakt. Ik noem dit een pijnplek, een overgevoeligheid, die in het verleden is ontstaan. Je onmacht en boosheid van toen naar je ouders of iemand anders die dit heeft veroorzaakt, kon je alleen uiten via jouw emoties. Je had nog geen ontwikkelde vaardigheden om daar anders mee om te gaan. Die pijnplek, onmacht en heftige emoties is een diep geworteld gedragspatroon geworden. Beter bekend onder de naam ‘een kort lontje’!
Stap 3
Het liefste beweeg je natuurlijk weg van die pijnplek en houd je jouw kort lontje in stand. Door iedereen tegen je pijnplek te laten aanschoppen en telkens je kaken stijf op elkaar te houden, maakt je geschikt voor de commando’s om te kunnen overleven in de meest extreme situaties, maar of je omgeving daar zo blij van wordt, weet ik niet. Ik stel voor om dit ingesleten patroon anders aan te pakken: herken en accepteer de emotie, laat de emoties rustig zakken. Wees bewust van je pijnplek die is geraakt en heb compassie met jezelf. Denk daarna hoe je wilt reageren zodat het prettig voor jou en de ander aanvoelt.
Oefen dit wat vaker en je ervaart dat de emoties steeds sneller afnemen en je vaardigheden toenemen met als resultaat een langer lontje. Het vasthouden aan je belangrijkste waarden helpen om jouw vaardigheden hierin te ontwikkelen. Wil je meer inzicht krijgen in jouw waarden?
3 februari Jouw authentieke merk en meld je aan!
Het podium is aan jou!
2 reacties
Beantwoord →