Emoties, wetenschappelijk benaderd
Emoties, wetenschappelijk benaderd is een vervolg op de blog Liefde, wetenschappelijk benaderd.
Kijk hoe de mensen zich vergapen aan de vertoonde emoties door de sportievelingen in de sportwereld: “Wat ging er door je heen op het moment van zegevieren?” Kijk ook hoe emoties scoren op TV en hoe emoties van vreugde of boosheid mensenmassa’s collectief de straat op drijven.
Hoe authentiek ben je, als het om emoties gaat? Worstel jij met jouw emoties voor een groep, klant of collega? Reageer jij als een ‘ijskonijn’ of een ‘stresskip’? Of doe jij maar ‘gewoon’, want dat is al gek genoeg’?
Ook al is jouw ‘hart gebroken’ of staat iemand ‘op jouw tenen’ er is maar één plek waar al jouw emoties ontstaan: jouw hoofd. Om heel specifiek te zijn in het limbisch systeem. Emoties zijn een gevoel dat in het brein ontstaat waardoor een lichamelijke reactie wordt veroorzaakt. Het gebeurt ook andersom: een lichamelijke sensatie die door jouw brein wordt omgezet in een gevoel.
Als voorbeeld: Je krijgt zoveel cafeïne binnen door de liters koffie of cola die je drinkt dat je zulke hartkloppingen krijgt dat je bang wordt door de overmatige aandacht die jouw hart hiermee opeens opeist. Eerst hartkloppingen en daarna de emotie angst. Je slaat volledig de plank mis voor een groep en de angst om helemaal af te gaan voor de groep laat jouw hart sneller kloppen. Eerst de emotie angst en daarna de hartkloppingen.
In de hypothalamus komen alle signalen samen uit de amygdala, de hersenschors, de feedback van hormonale assen met hun lichaamsklieren en van het zenuwstelsel. Daar worden ze geïntegreerd tot één respons. De amygdala geeft een emotionele lading aan alle zintuigelijke waarnemingen. Dat is handig waardoor je andere gevoelens krijgt bij een aantrekkelijk ogende potentiële partner dan bij de geur van een dampende drol op jouw nieuwe vloerbedekking. Angst, woede, bevrediging, jaloezie, afschuw, schaamte, liefde en verdriet zijn de acht emoties die we onderscheiden.
Je ervaringen met de emotionele lading worden netjes opgeslagen in de hippocampus zodat je ook later nog kunt nagenieten als je er aan denkt. Zo kun je spontaan lachen of huilen als je een bepaalde gedachte oproept. Het lijkt wel of deze emoties niet gevoelig zijn voor de tand des tijds, want elke keer komt deze emotie weer in alle heftigheid naar boven bij dat moment waaraan je wordt herinnerd. De enige optie die je hebt, is om die emotie los te koppelen van dat moment. Dit kan fysiek via EMDR of cognitief door RET.
Over de liefde kon je lezen in de blog Liefde, wetenschappelijk benaderd. Hoe zit het nu met angst?
Angst
Door je angst ervaar je ‘iets’ als bedreigend. Angst zorgt er voor dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt. Jouw hypothalamus zorgt dat je met de juiste respons reageert. Jouw snelheid van handelen is cruciaal bij een acute bedreiging. De mate van handelen ligt weer tussen onverschilligheid en fobie. Je kunt denken die auto stopt wel als je oversteekt of dat je de straat helemaal niet durft over te steken. Beide vormen van respons zijn niet effectief. De ‘appende chauffeur’ ontdekt dat multitasken inderdaad niet werkt, met jou als bewijs onder zijn auto en met je fobie van de straat oversteken wachten op een autoloze dag kan wel eens héél lang gaan duren.
Chronische angst leidt tot piekeren. Het lijkt wel of je aan niets anders kunt denken en je steeds bezorgder wordt. Hoe kan het toch dat de ene persoon onbezorgd door het leven gaat en de ander bijna zijn bed niet meer uit durft, overspoelt met allerlei enge gedachten? Angst veroorzaakt altijd stress en zoals je kon lezen kan dit van korte of lange duur zijn. Chronische angst leidt dus tot chronische stress. Dit kan leiden tot een vergroting van jouw amygdala. Omdat het brein pas rond je 25e is ‘volgroeid’, blijkt een brein in ontwikkeling gevoeliger voor stress te zijn. Een Amerikaanse kinderneuroloog ontdekte dat 50 procent van 12 jarige kinderen al een trauma achtige schade aan hun brein hebben opgelopen. Een angstige ervaring wordt stevig opgeslagen in jouw brein met maar één doel: overleven! In jouw kinderjaren bouw je aan je overlevingsstrategie en de mate van bedreigingen in jouw kinderjaren hebben een sterke invloed op jouw ontwikkelde angsten. Als je weet dat angsten voor slangen al in jouw DNA zitten dan is het makkelijk voor te stellen dat de angsten van holocaust slachtoffers tot wel drie generaties lang door kunnen worden gegeven.
De volgende keer lees je onder andere over de emotie woede. Ben je bang om een reactie achter te laten op deze blog? Om dit te overwinnen heb je moed en wilskracht nodig zoals een sportieveling: “Wat ging er door je heen op het moment dat je jouw commentaar deelt met anderen?”
Volg de training Jouw authentieke merk waarbij emoties en waarden samengaan.
Het podium is aan jou!
Eén reactie
Beantwoord →