Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Enrico Caruso, mijmeren bij een tijdloze authentieke warme stem

| Geen reacties

Enrico Caruso kwam voor in een prachtige film die we keken op Netflix, One Chance. De hoofdrolspeler ontving van zijn vriendin een authentieke grammofoonspeler met een originele grammofoon van Enrico Caruso. Hij vertelde hartstochtelijk over wat Caruso in het Italiaans song over een liefdesverhaal en dat wekte mijn aandacht voor Caruso.

Ik verdiepte mij in het levensverhaal van Enrico Caruso nadat ik compleet gebiologeerd raakte van zijn stem in combinatie met de orkesten die hem begeleidden. Mijn opa, dirigent en muziekleraar, kwam weer helemaal tot leven. Mijn opa overleed op zes juli 1979 op 70 jarige leeftijd. Zijn leven stond in het teken van muziek en in zijn huis deelde hij zijn passie met de vele kinderen die voor muziekles bij hem kwamen.

Ik houd van muziek, maar ben zelf amuzikaal en vorm daarmee een breuk en uitzondering in de muzikale geschiedenis van mijn familie. Mijn broer leerde muziek maken op diverse keyboards en mijn vader kon simpelweg met elk muziekinstrument overweg. Overigens mijn vader was in meerdere opzichten geniaal en ik kan me niet iets herinneren wat hij niet kon. Hij uitte zijn creativiteit in schilderen, houtsnijkunst en het maken van kunstzinnige vormen van metaal. Hij had elektronica gestudeerd en deed voor geen bouwvakker onder. Hij kon alles wat er op de bouw nodig is. Kortom een erg veelzijdig en uitermate intelligent mens die in zijn leven beperkt werd door zijn geestelijk lijden.

De wieg van Caruso stond in Napels en in die plaats debuteerde hij ook als tenor. Hij bleek ook cartoonist te zijn geweest. Hij toerde over de hele wereld en dat is toch knap als je in 1873 bent geboren. Ondanks dat hij rond 1900 aan de top stond, stonden zijn zenuwen hem in de weg en dat werd door het publiek niet in dank afgenomen. Heel erg pijnlijk als je door zoveel spanningen afgaat voor het publiek.

Op 11 april 1902 nam Enrico Caruso zijn eerste grammofoon op, waarvan er 1,2 miljoen werden verkocht. Wow! Daarmee droeg Caruso bij aan de populariteit van de grammofoonspeler. Ik heb daarna ook naar de ‘drie tenoren’ geluisterd en toch bekroop me niet dat warme gevoel dat ik krijg bij het luisteren naar zijn muziek. Waar het aan ligt? Misschien de combinatie van het soms krakerige geluid met de blaasinstrumenten uit de tijd van mijn grootvader.

Tegen de tijd dat kerst voor de deur stond ging het fysiek niet goed met Enrico Caruso. Terwijl de artsen aangaven dat het meeviel, ging zijn toestand steeds meer achteruit. Op kerstnacht zong hij nog onder de kerstboom en genoot van het heerlijke diner. Later trok hij zich terug naar de badkamer en schreeuwde het uit van de pijn. Het duurden nog dagen voordat men de ernst inzag en door hem te opereren ontdekten de artsen dat het pleuritis was.

Er volgden nog vele operaties en medische consulten waarbij Caruso gevoeliger was voor positieve berichten en niet koos wat voor hem het beste zou zijn geweest. Op 2 augustus 1921 stierf één van de beroemdste tenoren die de geschiedenis heeft gekend. Een man die zijn jeugd in armoede doorbracht en op straat centjes probeerde te verdienen met zijn stem. Die wist te relativeren toen iemand al zijn juwelen hadden gestolen, misschien wel door iemand die heel dichtbij hem stond.

De man die geen formele zangles had gekregen en momenten kende waarin hij werd verguisd. Die in zijn tijd de nieuwe technologie omarmde en die maakte hem wereldberoemd. Hij ontkende een vrouw in de billen te hebben geknepen in de dierentuin en wees als schuldige een aap aan. Hij werd afgeperst door de mafia en overleefde ternauwernood een zware aardbeving in San Francisco. De tenor die in zijn kostuum van het podium naar buiten rende na een bomaanslag en met zijn opvallende kleding nogal wat aandacht trok van verbaasde passanten.

Een leven als een opera moest Micha Hamel hebben gedacht bij het schrijven van de opera Caruso a Cuba die in 2019 in première ging. Enrico Carusu nog steeds springlevend en inspirerend. Eigenwijs om het maximale uit zijn talenten te halen, maar die er helaas een ongezonde levensstijl op nahield. Beroemd en een ongezond leven zijn voor menig beroemd persoon een dodelijke combinatie geweest. Haal jij het maximale uit jouw talenten zonder druk te voelen?

Het podium is aan jou! 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.