Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Het beloofde land

| Geen reacties

Het beloofde land

Mijn cliënten zijn zulke mooie mensen en fantastische bronnen voor inspiratie. Van het begin tot het einde leef ik met hen mee en we genieten samen van de bereikte resultaten. Het begint elke keer met een doel, een soort belofte aan jezelf om je droom waar te maken. Deze bijzondere droom van een cliënt, die er hard voor werkte, wil ik zo graag met jullie delen. Ze stapte een week geleden in ‘het beloofde land’ waardoor haar lang gekoesterde wens in vervulling ging.

schaatsen

Discretie staat hoog bij mij in het vaandel en wat ik over haar kwijt kan, is dat ze in het verleden aan de top stond met schaatsen. Het duurde niet lang of haar tranen rolden over haar wangen, tijdens het eerste gesprek. Geen enkel perspectief had ze en in de relaties met anderen liep ze vast. “Ik wil minder bezig zijn met wat anderen van mij vinden en weten waar ik goed in ben.” Dat is toch een interessante vraag voor iemand die in het verleden aan de top van zijn sport stond en wil weten waar ze goed in is.

Talloze cliënten die in materiële zin zeer succesvol zijn, stelden deze zelfde vraag: “Waar ben ik nu goed in?” De vraag die hier vaak achter zit, is: “Waarin vind ik een stukje zingeving?” Succesvolle prestaties zoals ‘de top’ bereiken laat veel van de buitenkant zien van iemand. Het lijkt op een sticker en als je deze sticker weghaalt, oogt het alsof niets meer over blijft. Je wilt zo graag als ‘mens’ worden gewaardeerd en minder voor wat je allemaal kan. Prestaties lijken erg op een bodemloze put. Ze strelen je ego en je krijgt er maar niet genoeg van omdat het maar even werkt. Een verslavend mechanisme door hormonen die vrijkomen als beloning en die het ‘patroon’ van dit gedrag in stand houden.

We zijn zoveel meer dan onze ‘successen’. We willen echte verbinding en er toe doen als mens. Hoe hoger het voetstuk wordt waarop we staan, hoe eenzamer het om ons heen wordt. Wat een vreemde paradox. Succesvolle mensen zijn populair en een voorbeeldrol waaraan anderen zich graag spiegelen terwijl zij zich steeds eenzamer gaan voelen. Zodra het succes wegvalt of niet belangrijk is, verliezen zij heel wat vrienden. Wie zijn nu nog jouw ware vrienden en waar deed je het eigenlijk voor al die tijd?

Het ‘gat’ waarin mijn client was gevallen na zoveel jaren, wist ze voor zichzelf niet meer te vullen. Over het randje kijken vanuit de diepe put waarin ze zich bevond, lukte niet. Ze was alleen en niemand begreep haar. De aanloop om naar mij te komen was erg lang. Ze had geen zin meer om te huilen. Het was genoeg geweest. Ze wilde met vrolijke zaken bezig zijn en vooral niet met zichzelf. Ze wilde een nieuwe bestemming. Iets waar ze met heel haar hart voor kan gaan. Je kunt het schaatsten vervangen met iets anders waar je voor de volle honderd procent wilt gaan, maar dan verandert er niets!

Ze leerden hoe ze verbinding kon maken met de meest dierbare mensen om haar heen. Ze ontdekte hoe zij en anderen haar gingen zien als de mens die ze wilt zijn. Ze voelde hoe fijn het is om op deze manier met zichzelf bezig te zijn en waardering te krijgen en te geven. Ze zag het vinden van de perfecte baan niet meer als doel maar als middel om haar diepst gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Ze nam een baan die verre van perfect was en telde de dagen totdat zij haar ticket bij elkaar had gespaard. Men kende haar niet meer terug. Haar ogen straalden weer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ze nodigde mij uit voor haar afscheidsfeestje. De maandag erna zat ze in het vliegtuig en landde ze op Ben Gurion. Samen met andere christen gaan zij iets doen waarin voor haar veel zingeving zit. Na een week heeft ze al vele mensen ontmoet waarmee ze een vriendschappelijke band voelt. Ze geniet, geniet en geniet…van het beloofde land. Het land waarin ze gelooft en van droomde. Een belofte die ze voor zichzelf waar heeft gemaakt. Ze betrad op eigen kracht het beloofde land en nu weet ze wie ze wilt zijn en wat ze kan. Dat is zoveel meer dan ze ooit had durven dromen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.