Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Hoe gelukkig ben jij?

| Geen reacties

Hoe gelukkig ben jij en hoezeer ben je hiermee bezig? Zoek je dit in jouw relatie of in jouw werk? Ontdek eens voor jezelf waar je nu staat op de ladder van geluk. Je klimt een paar treden omhoog en jouw geluksgevoel stijgt en dan zak je weer een paar treden en neemt jouw geluksgevoel weer af. Misschien sta je niet op een ladder, maar zit je in een hamsterwieltje en word je alleen maar moe en depressiever in het streven naar geluk.

Jouw linkerbrein is de deur die zich opent voor jouw vijf zintuigen. Het logische en rationele brein waarmee je lineair betekenis geeft aan alle indrukken die jij opdoet. Jouw rechterbrein is de deur die zich opent voor jouw intuïtie en jou inspireert om te dromen en beelden schept van het grotere geheel. Door te piekeren of er geluk voor jou is weggelegd, kun je wel eens in dit hamsterwieltje terechtkomen en dat schiet niet echt op. Volgens Einstein is de hoogste vorm van intelligentie intuïtie.

Gelukkige mensen zijn productiever en creatiever in hun werk en mensen die piekeren blijven in een cirkel ronddraaien met hun gedachten. Ze nemen geen beslissingen en doen niets. Gelukkige mensen blijven langer getrouwd en hebben meer vrienden. Met wie wil jij leuk contact en wie wil met jou leuk contact? Gelukkige mensen blijken ook hulpvaardiger, vrijgeviger en aardiger voor de mensen om hen heen te zijn. Ze laten zich niet snel kisten door tegenslagen en staan op de bovenste treden van de carrièreladder voor succes.

Hoe komt het dat gelukkige mensen gelukkig zijn geworden? Volgen ze misschien meer hun intuïtie of durven ze meer te dromen? Weten ze ook wat nodig is om hun dromen te realiseren? Dat is een lineaire logische benadering dat je door niets te doen er niet gelukkiger door wordt. Hoe sta jij in verbinding met jouw intuïtie en wat voor acties koppel jij daaraan met wat voor verwachtingen? Werkt jouw lineair denken daarin beperkend of verruimt het jouw mogelijkheden?

Een hoger salaris, een betere baan, meer geld, een mooie relatie, meer bezittingen en betere woonomstandigheden wekken de schijn dat je een trapje op de ladder van geluk bent gestegen. Helaas, went alles! Ook dat het goed met je gaat went en dan?

Is er dan geen duurzaam geluk? Ja, door vitaal te zijn omdat je regelmatig sport en gezond leeft. Je dankbaar bent voor wat je hebt en accepteert wat je niet kunt veranderen. Dat je niet jouw leven laat leiden door jouw angsten. Dat je acties verbindt aan doelen die jouw zingeving geven. Doelen met resultaten die echt betekenis voor je hebben.

Wees niet alle dagen bezig met jouw zoektocht naar geluk, want zo ontwikkelt elke dag zich als een dag dat je ongelukkig bent. Dat gaat je steeds meer in de weg staan. Ook niet elke dag bezig zijn met genieten. Laat je verlangen juist groeien. Door een poosje naar iets te verlangen, ga je er juist meer van genieten. Zonder honger is er geen verzadiging en verzadiging stopt de prikkel tot actie.

Tussen dankbaar zijn en elke dag benoemen waarvoor je dankbaar bent, zit een levensgroot verschil. Het verschil tussen een levenshouding en gewenning. Je gaat er heel snel aan wennen aan het steeds weer benoemen van zaken waar je dankbaar voor bent. Zodra iets went, zit je weer in jouw hamsterwieltje. Wennen voelt als verzadigd raken en wat valt er dan nog te wensen?

Hoe gelukkig jij bent zegt meer over hoe jij in het leven staat. Als je water wilt grijpen, glipt het door jouw vingers terwijl water elke vorm kan aannemen. Giet water in een glas en het neemt de vorm aan van het glas. Giet water in een vaas en het neemt de vorm aan van de vaas. Wat wil je zijn? Het glas, de vaas of water? In al zijn vormen went water nooit. Blijf groeien en ontwikkelen zodat wat je doet met je leven nooit went met alle teleurstellingen, mislukkingen en momenten van intens geluk. Blijf jezelf vormen in de verschillende vormen die het leven jou aanreikt.

Het podium is aan jou!

Wil je meer tips voor het voeren van betere gesprekken? Kijk ook eens op interessante tips!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.