Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Ideaalbeeld vermoord! Wie is de dader?

| Geen reacties

Heb jij een ideaalbeeld van een situatie of van jezelf? Kernrollen en rolmodellen spelen een belangrijke rol in de persoonlijke ontwikkeling. Stel je voor dat jouw buurman of buurvrouw precies dat heeft bereikt wat jij zou willen bereiken. Jouw ideale plaatje. Zou je aan zijn of haar lippen hangen of deze persoon juist mijden omdat het te confronterend voor je is?

Bizar toch dat verknipte personen in hun wanhoop juist een groep onschuldige mensen uitkiezen om te vermoorden als boodschap aan hun omgeving. Wat is hun motief om juist die mensen uit te kiezen die alles zijn wat zij niet zijn? Bouwen ze misschien een jarenlange frustratie op door de pijn te ervaren dat zij nooit zo kunnen worden als die onschuldige mensen? Waarom kiezen ze niet die mensen uit die ook geen aansluiting kunnen maken met de maatschappij? Het geeft hen blijkbaar de meeste voldoening om onschuldige mensen te laten boeten voor de afstand die ze zelf hebben ervaren tot de maatschappij.

Wat zegt dit nu over jouw verhouding met jouw ideaalbeeld? Wil je graag leren van de mensen die heel erg goed in iets zijn waarin jij jezelf ook wil verbeteren? Zie je hen als voorbeeld of winnen de gevoelens van afgunst het? Voel je je deels mislukt of deels een slachtoffer dat jij nooit die kansen hebt gekregen die zij hebben gepakt? Zijn succesvolle mensen te confronterend voor jou en voel je meer sympathie met de mensen die het moeilijk hebben? De afstand tot een ideaalbeeld is vele malen groter dan de afstand tot de mensen die voor jou bereikbaar zijn.

Iemand helpen geeft vaker een beter gevoel over jezelf dan dat je hulp nodig hebt. Als je iemand helpt dan doe je er echt toe voor die persoon. Je krijgt waardering en het stimuleert jouw eigenwaarde. Andersom ervaar je dat je nog een lange weg hebt te gaan en hoeveel vertrouwen heb je in jezelf dat je ooit op hetzelfde niveau komt als jouw leermeester? Hoe kijk je naar de afstand tussen waar jij staat en jouw ideaalsituatie? Is jouw ideale situatie te mooi om waar te zijn?

De evolutie heeft in jouw genen geprogrammeerd dat je kiest voor de leerstand en te willen leren van de autoriteiten om je heen. Hoezeer waren of zijn jouw ouders een voorbeeld voor jou? Hoe was jouw verhouding met jouw leerkrachten? Wat voor gevoel heb je hieraan over gehouden en hoezeer heeft dit invloed op jouw verhouding met jouw ideaalbeeld? Was je goed genoeg of kon je het nooit goed doen?

Als kind hoor je eigenwaarde en een identiteit op te bouwen. Onvoorwaardelijke liefde van jouw ouders versterken je gevoel van eigen acceptatie. Dat is iets anders dan continu de hemel in te worden geprezen of de grond in te worden geboord. Authenticiteit bouw je op door trouw te blijven aan jezelf, aan wat belangrijk voor je is. Status verkrijgen of een slachtofferrol kiezen, helpen niet echt daarin. Ook niet een gespreid bedje door ouders die je in alles ontzorgen. 

Je weerbaarheid en doorzettingsvermogen te vergroten door voor iets te knokken en door het stof te gaan, maken je sterker en ontvankelijker voor rolmodellen. Jij weet dat succes niet komt aanwaaien en dat je rolmodellen sterk zijn geworden door de tegenslagen die ze hebben ervaren en de vele fouten die ze hebben gemaakt. Ze hadden een doel voor ogen waar zij helemaal voor gingen en zijn ongevoeliger voor status of een rol als slachtoffer.

Hang jij aan de lippen van succesvolle mensen? Geniet je van hun succes en gun je hen het allerbeste? Stel je voor dat je jouw ideale situatie hebt bereikt net zoals hen. Is dit een eindpunt dat niet verder gaat of wordt het tijd voor een nog beter en groter ideaalbeeld? Blijf je jezelf vergelijken met anderen of wil je blijven groeien in waar jij zelf in geloofd dat jij wil zijn?

Stop met jezelf te vergelijken met anderen waardoor je altijd het gevoel over jezelf afroept dat jij niet goed genoeg bent. Stop met het vragen naar bevestiging. Zie jouw rolmodel als inspiratiebron waar je van kan leren en ga hem of haar niet imiteren of er op lijken. Wees jezelf en open de deuren voor jouw eigen persoonlijke ontwikkeling om de beste versie van jezelf te worden. Wat ga je doen met jouw ideaalbeeld? Vermoorden of het in jezelf ontdekken?

Het podium is aan jou!

Zoek je nog een interessant boek voor jouw eigen ontwikkeling? Zie interessante boeken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.