Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Je zelfbeeld, vriend of vijand?

| Geen reacties

Je zelfbeeld, vriend of vijand?

Als jij in de spiegel kijkt, zie je dan precies wat anderen ook zien? Hoe ziet jouw zelfbeeld er uit? Hoe is jouw zelfbeeld ontstaan? Doe jij je beter of slechter voor dan je werkelijk bent? Wat is de betekenis van je zelfbeeld?

Wat gebeurt er als een pauw zijn veren spreidt en in de spiegel kijkt? Hij raakt opgewonden en nerveus, want hij ziet zichzelf niet maar een beduchte concurrent. Iemand die veel indruk maakt met zijn veren en menig vrouwtje imponeert en dat moet de pauw niet hebben. Hij wil zijn kansen zo groot mogelijk houden om te kunnen paren en concurrenten zijn niet gewenst.

Als jij nu in de spiegel kijkt, zie je dit spiegelbeeld als bedreiging om te kunnen paren? Jullie lijken zoveel op elkaar dat de kansen Fifty Fifty zijn. Hoe kun je er nu voor zorgen dat jij meer kansen maakt dan jouw spiegelbeeld? Door te geloven dat je beter bent in wat je ziet of slechter. Met een negatief zelfbeeld maak je dus ook minder kansen om te kunnen paren. Wat heeft de natuur nu bedacht om jouw kansen te vergroten? Je brein zit van nature zo in elkaar dat jij gelooft dat je beter bent dan je in werkelijkheid bent. Het ego verbetert graag jouw zelfbeeld. Dat is bedrog en ja, de natuur is één en al bedrog.

IMG_0008

Wat zeggen nu die mooie veren van de pauw over de pauw zelf? Het is toch maar puur uiterlijk vertoon. Schone schijn. Onze economie vaart er wel bij in het ophouden van schone schijn. Het grote verschil tussen de zoogdieren en de mens is dat jij iets anders ziet in de spiegel, jezelf en dat maakt deel uit van jouw zelfbeeld.

De mensen om je heen houden jou al een leven lang een spiegel voor. Hoe jij en zij naar jou kijken, vormt de basis voor jouw zelfbeeld. Jouw zelfbeeld wordt een verhaal wat jij tegen anderen over jezelf vertelt. Jouw brein dikt dit verhaal nog een beetje aan en je gaat steeds meer in dit verhaal geloven. Is dit verhaal de essentie van wie jij bent? Hoever is jouw zelfbeeld verwijderd van jouw authentieke ik? Met jouw brein kritisch naar jouw verhaal kijken, is nogal een enorme uitdaging, omdat het brein jouw ego alsmaar heeft laten groeien.

De meest ontnuchterende aanpak, waar jouw ego niet blij mee zal zijn, is om maar eens te laten zien wat je in werkelijkheid presteert op basis van de feiten. Gelukkig overlappen de feiten voor een gedeelte jouw verhaal over jouw zelfbeeld. Iemand die je door en door kunt vertrouwen, kan je helpen om jou afstand te laten doen met wat zich niet overlapt. Iemand die jou beter kent dan jezelf! Het stukje bedrog, waar jezelf in bent gaan geloven en dat tien duizenden jaren geleden effectief was, om de soort in stand te houden, maar in deze tijd tegen jou werkt. De mensen die jou écht kennen, prikken daar namelijk doorheen. Met jouw ego maak je indruk en door je kwetsbaar op te stellen, wek je vertrouwen.

Het ego van de pauw gaat de strijd aan met zijn spiegelbeeld, want het is zijn vijand. Een vriend vraagt om vertrouwen, geduld en begrip. Om jouw zelfbeeld dichter bij jouw authentieke ik te krijgen, bouw je aan een duurzame vriendschap met jouw zelfbeeld. Een vriendschap op basis van vertrouwen, geduld en begrip en niet op basis van bedrog. Ben jij die arrogante pauw of jezelf?

Reageer en ontvang 25 procent korting op Jouw authentieke merk (module 1)

Interessante literatuur hierover: Stop Denk Doe

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.