Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Jouw donkere kant, schaduwkant of duistere kant in de schijnwerper

| Geen reacties

Jouw donkere kant, schaduwkant of duistere kant in de schijnwerper

Wat is jouw donkere kant? Je kunt het ook jouw schaduw kant of duistere kant noemen. Het is een kant waarover je in het algemeen niet graag praat. Zeker niet als je iemand ontmoet die jou nog niet goed kent, dan begin je niet gelijk over jouw donkere kant te praten. Toch is het ook voor jou belangrijk om jouw donkere kant te verkennen. Jouw donkere kant, schaduwkant of duistere kant in de schijnwerper.

Het is zo belangrijk voor je dat je pas volledig in jouw kracht komt te staan als je jouw donkere kant onderkent. Er is dus een kant waarmee jij niet in je kracht staat. Stel je voor dat dit een blinde vlek van jou is. Dat lijkt me niet erg handig. Je blinde vlek duidelijk zichtbaar voor de ander die jou daarop beoordeelt. Wil jij beoordeeld worden op jouw blinde vlek of op wat jouw krachtig en waardevol maakt voor anderen? Omarm het belang van jouw duistere kant!

Als voorbeeld deze metafoor. Je gaat het fysieke gevecht met iemand aan en jouw rechter oog is zwakker dan jouw linker. Jouw tegenstander benadert jou van jouw zijkant. Wil je dan met jouw rechter of jouw linker oog in zijn richting staan? Wat nu als je niet weet dat jouw rechter oog zwakker is dan jouw linker? Begrijp je nu waarom het niet erg handig is als je jouw donkere kant niet kent?

Stel je voor dat jij steeds scherper het onderscheid weet tussen jouw schaduwkant en in jouw volledige kracht te staan. Hoe vaak zou je dan nog anderen bewust willen confronteren met jouw donkere kant? Egoïsme is een mooi voorbeeld voor een duistere kant. Je wordt er bijna dagelijks mee geconfronteerd in het verkeer, een rij wachtende mensen of het verdelen van een erfenis. Hoe zou het in het verkeer, in een rij of bij de verdeling aan toegaan als iedereen in zijn kracht zou gaan staan? Waarom doen ze dat dan niet en confronteren ze anderen met hun duistere kanten?

We hebben blijkbaar geen moeite er mee om anderen te confronteren met onze donkere kant en hem voor onszelf verborgen te houden. Hoe egoïstisch, lui, gierig, roekeloos, nijdig, laf, gemakzuchtig, arrogant en agressief ben jij? Wat wil je met jouw antwoorden hierop vervolgens doen? Ze blijven verbergen of ze volledig accepteren? Jij en ik hebben een donkere kant, want we leven nu eenmaal in een wereld waarin niet iedereen altijd volledig in zijn kracht staat.

Een vader bleek gierig te zijn en deze duistere kant had een behoorlijk effect op zijn dochter. Ze zag dat geld voor hem een maatstaf was voor affectie. Zodra hij iets gaf aan anderen verwachte hij dat hij in ‘gelijke munt’ terug werd betaald: “Als ik niets terugkrijg dan neem ik afscheid van deze persoon.” Haar moeder kon makkelijker geven, maar werd daarin beperkt door de schaduwkant van haar man. Wat nu als de vader zijn duistere kant had erkend en wist wat het met zijn dochter en omgeving doet?

Ik heb veel geleerd van mijn schaduwkant. Wat het met mij en anderen doet. Hoe meer licht er op mijn duistere kant scheen, hoe meer ik van mezelf zag. Een lange leerweg waardoor ik steeds meer in mijn kracht kom te staan door meer te leven en minder te overleven. Tegen mijn donkere kant vechten, streelt mijn ego en door mijn donkere kant te accepteren maakt mij authentieker. Ik ben niet volmaakt en anderen hoeven niet te lijden onder mijn onvolmaaktheid. Ik weet nu wat mij krachtiger maakt en waarin ik me kwetsbaarder opstel. Ik blijf leren van mijn schaduwkant.

Wanneer zet jij jouw donkere kant, schaduwkant of duistere kant in de schijnwerper? Lijden of leiden maakt het verschil tussen overleven en leven.

Het podium is aan jou! 

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.