Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Perceptie en reflectie

| Geen reacties

Perceptie en reflectie

Perceptie en reflectie is een retourtje van perceptie naar reflectie. Perceptie is hoe jij naar de wereld kijkt en dit zegt vooral iets over jezelf. Reflectie is vooral hoe jij werkt aan jouw perceptie om die meer aan te laten sluiten aan de realiteit. Hoe wonderbaarlijk perceptie kan zijn, blijkt uit de volgende opzienbarende uitspraak.

In een burenconflict plaatste één van de bewoners een schutting met de doorgang naar de tuin van hun buren en daarmee sloten ze voor hen de doorgang af naar het brandpad met als argumentatie: “Wij willen niet dat jullie door onze tuin lopen!” Met deze oplossing vonden zij het vanzelfsprekend om via hun doorgang door de tuin van hun buren te lopen, maar wilden niet dat het andersom zou gebeuren.

Dit is hetzelfde als je geen hondenpoep in jouw tuin wilt en laat jouw hond uit bij de buren. Of je eet brood aan de kant van het bed van jouw partner als je geen kruimels wilt in jouw eigen bed. Of je logeert regelmatig bij je vrienden en je weert logées omdat je zo zeer op je privacy bent gesteld.

Of je maakt gebruik van jouw recht om te demonstreren terwijl je een paar journalisten molt. Dit laatste voorbeeld maakte zelfs onze premier Rutten heel erg boos tijdens het TV-programma Zomergasten. Wel gebruikmaken van het grondrecht om te demonstreren van ons land, maar een ander grondrecht, de persvrijheid, met voeten treden.

Perceptie en reflectie horen samen te gaan. Perceptie zonder enige reflectie vergroot de afstand tussen jouw werkelijkheid en de realiteit. Door jouw perceptie kun je van alles vinden, maar wat is het waard als je aan geloofwaardigheid inboet als jouw eigen gedrag haaks staat op wat jij vindt.

Reflectie is de wil om te ontwikkelen en door je eigen verhaal heen prikken. Uitgangspunt hierbij is dat al jouw gedrag effect heeft op anderen, anders heeft perceptie en reflectie geen zin. Meer kennis over jouw ego helpt daarbij.

Het ego heeft een hekel aan falen en de natuur is één en al bedrog. Dieren misleiden met pracht en praal om zich te kunnen voortplanten en de mens misleid de ander met zijn verhaal. Jouw ego doet er alles aan dat jij in jouw verhaal gelooft, ook al komt dit niet met de feiten overeen. Beter een goed verhaal dan publiekelijk afgaan met een flinke deuk voor jouw ego.

“Wij willen niet dat jullie door onze tuin lopen!” is een fascinerend voorbeeld hoe de perceptie door het ego wordt vervormd. Hoe reageren sommige mensen als ze een verkeersboete krijgen, betrapt worden op zwart rijden, op vreemd gaan of op een leugen? Luister naar hun fantastische verhalen die hen weerhouden om verantwoording af te leggen voor hun daden. Hoe reageerden deze buren en hun familie nadat ze ter verantwoording werden geroepen? Ze vinden het schandalig dat hun buren voor hun rechten opkwamen en verwijten hen dat ze daardoor op hun blaren moeten zitten. Een koude douche die door perceptie en reflectie had kunnen worden voorkomen.

Perceptie en reflectie

Uit onderzoek blijkt dat zelfs de ergste crimineel zoveel compassie met zichzelf heeft dat hij zichzelf betitelt als goed mens. Brengt het gebrek aan reflectie ons een stap dichterbij een ‘waardeloze’ maatschappij? Kijk om je heen en hoe vaak zie je de combinatie van perceptie en reflectie?

De training Jouw authentieke stijl blijkt elke keer weer voor de deelnemers confronterend en ontluisterend te zijn voor hun ego. Ze kennen hun belangrijkste waarden en hun waarde voor anderen door Jouw authentieke merk. Bij hun intenties om dit over te brengen, lopen ze letterlijk vast bij de reflecties van de andere deelnemers.

Wat zien de deelnemers wat zij niet zien? Zij zien de essentie van wat je kan en doet en niet het verhaal. Hun feedback helpt hen om écht te werken aan hun gedrag. Hun ego is ontmaskerd en ontkennen helpt niet meer. Dat doet pijn en je beweegt zo graag van de pijn weg. Achter die pijn ontdek je wel een verlangen. Dit verlangen helpt je om dichterbij de persoon te komen die je wilt zijn.

Het gedrag om weg te bewegen van de pijn past daar niet bij. Daar hoort ander gedrag bij. Gedrag dat je dichter bij jouw verlangens brengt. Dit begint met perceptie én reflectie!!!

Het podium is aan jou!

Marcel Dassen

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.