Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Respect voor vrouwen

| Geen reacties

Respect voor vrouwen zodat vrouwen zichzelf kunnen zijn!

Respect voor vrouwen! Na #metoo zitten we in een transitie waarin seksuele intimidatie steeds meer aan terrein verliest. Wat ik hierin nog mis, is in hoeverre kan een vrouw volledig zichzelf zijn? Als kind zag ik iets in de jaren zeventig op TV voorbij komen dat bij mij is blijven hangen. Dat mooie vrouwen tijdens het uitgaansleven kozen voor homobars. De uitleg die hierbij werd gegeven, is dat ze dan niet lastig werden gevallen door mannen en dat ze oprechte aandacht krijgen. Echte interesse in hen als mens en niet als lustobject. 

Als kind kon ik mij daar nog onvoldoende een beeld bij vormen, maar al snel werd ik door de pubertijd ingehaald. Het scannen naar vrouwelijk moois was begonnen. Moeder natuur zorgde dat je als man oog kreeg voor de vrouwelijke rondingen. De variëteit die de natuur voor het mannetje had bedacht om het vrouwtje het hof te maken, is in het dierenrijk enorm. Voor de mens is dat het gesprek. De eerste stap is het oppakken van uiterlijke signalen en daarna kan het flirten beginnen met mooie praatjes.

Deze dierlijke instincten stoppen niet zodra je een geschikte partner hebt gevonden en je een monogame relatie bent begonnen. Gelukkig kregen we een redelijk goed ontwikkelde neocortex om deze impulsen onder controle te krijgen en te houden. Hierdoor is het mogelijk om op een respectvolle manier als man om te gaan met vrouwen zonder bijbedoelingen. Dat zou je als vrouw mogen verwachten. Uit de praktijk blijkt dat mooie vrouwen daar minder op mogen vertrouwen en ontstaat het volgende dilemma:

Kan ik gewoon mezelf zijn en vriendelijk, warm en hartelijk zijn tegenover een man of moet ik me als ijskonijn gedragen om maar geen verwachtingen te wekken? Nu denk ik wat triest dat je als vrouw in de jaren zeventig moest vluchten in een homobar en wat triest dat je als mooie vrouw nog steeds niet bij elke man jezelf kan zijn. Hoe triest is dit mannen? Respect voor vrouwen!

Als je moeder natuur goed begrijpt is dit puur een ‘ego-dingetje’ van de man. Het mannelijke ego heeft als missie om indruk te maken op het andere geslacht om zijn genen veilig te stellen. Ook er bij willen horen en deel uitmaken van de groep valt onder de regie van jouw ego, zowel voor mannen als voor vrouwen. Ik schrok dat er ook diersoorten zijn die de vrouwtjes verkrachten en wetenschappers hebben daarbij aangetoond dat de bron bij deze mannetjes agressie is. Een vorm van agressief dominant gedrag om macht uit te oefen. Zij hebben een heel groot ego!

Waar begon #metoo ooit mee? Juist machtige mannen die hun lusten ongestoord de vrije loop konden laten totdat hun macht werd gebroken. De ene na de andere machtige man viel van zijn troon door zijn respectloos gedrag naar vrouwen. Dat lukte niet altijd en hoe diep kan je als wereldmacht zinken door een president te kiezen die trots is op zijn respectloos gedrag naar vrouwen. Respectloos gedrag naar vrouwen opent de deuren naar agressie met alle mogelijke gevolgen.

Als respectloos gedrag naar vrouwen en agressie zo makkelijk samen gaan, dan wordt gedrag wel makkelijk voorspelbaar. Dat maakt het toch een stuk gemakkelijker om als rechtsstaat te handhaven en te voorkomen, zou je denken. Mannen, alcohol, drugs en mooie vrouwen, de ideale cocktail voor geweld en respectloos gedrag. Blijkbaar zit ons rechtssysteem niet in elkaar om te voorkomen, maar grijpt het systeem pas in als het te laat is. De agressie in het verkeer neemt toe, de lontjes van de mensen worden korter terwijl de oplossing zo voor het grijpen ligt omdat gedrag zo voorspelbaar is.

De angst om afgewezen te worden en de angst om de controle te verliezen is doorgeslagen in willen bepalen en dwingen. De gevoelens van onmacht zijn dan voorspelbaar en als elke vorm van zelfregulatie ontbreekt dan uit zich dit in agressie. Dan gaan mannetjes in het dierenrijk vrouwtjes verkrachten om te laten zien wie hier de baas is. Leer mannen in de mensenwereld zich te beheersen waarin respect de drijfveer is en niet hun groot ego.

Mannen kom op zeg! Heb respect voor vrouwen. Blijf niet hangen in jouw primitieve gedrag om jouw ego te strelen, ook al vind je jezelf zo belangrijk. Laat vrouwen die absoluut geen bijbedoelingen hebben volledig zichzelf zijn. Respecteer vrouwen als mens en zie hen niet als een soort trofee. Zoek je soms bevestiging omdat je onzeker bent over jezelf? Bouw je hiermee jouw eigenwaarde op? Als je elke vrouw als een wandelende vagina ziet, dan zet je jezelf voor lul!

Het podium is aan jou!

Lees ook Zo vind je de ideale partner!

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.