Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Dé sleutel voor je eigen toekomst

| 12 reacties

Dé sleutel voor je eigen toekomst

Ben jij op zoek naar de sleutel voor je eigen toekomst? Ken je dat? Een kettingreactie van inzichten waarbij er zoveel ‘kwartjes’ vallen alsof het lijkt dat je de jackpot in Las Vegas hebt gehaald. Hotel California van de Eagles heb ik nu al zeker honderd keer gehoord en één zinnetje van deze tekst, kreeg meer betekenis dan ooit voor me: “And she said, ‘we are all just prisoners here, of our own device’.”

De aanleiding hiervoor is een reünie van de ZLS, de laboratoriumschool, waarop ik heb gezeten tussen 1981 en 1984. Ik was 17 jaar en na de eerste schoolweek werd mij duidelijk dat ‘dit’ niet bij mij past. Ergens las ik een oproep over het oprichten van een toneelgroep op de ZLS. Dit trok mijn aandacht en samen met een klasgenoot gingen we naar het lokaal waar alle geïnteresseerden samenkwamen. Mijn klasgenoot kwam bij de deuropening tot de conclusie dat dit toch niets voor hem is. Ik twijfelde en hij duwde mij letterlijk over de drempel waardoor ik het klaslokaal naar binnenviel. De initiatiefnemers ontvingen mij heel erg hartelijk en het voelde als thuiskomen.

Eén van de toneelgroepleden nam het initiatief om de toneelgroep weer bij elkaar te roepen ter gelegenheid van dit 50 jarig bestaan van de ZLS. Op 17 november vindt dit jubileum plaats in combinatie met een reünie van oud-leerlingen. Heerlijk om weer samen te komen met deze mensen die mijn dierbaarste en mooiste herinnering zijn van mijn jeugd. Ik belde de initiatiefnemer op van onze ‘bonus reünie’ tijdens deze gewone reünie. In dit telefoongesprek ontviel mij de uitspraak: “Bij de toneelgroep ben ik uitgevonden. In die periode is Marcel geschapen.”

Ik ontving van haar vervolgens de foto’s van de act de Kwelling die de toneelgroep in 1985 uitvoerde waarbij ik als gast aanwezig was. Het waren drie acts achter elkaar met telkens een ander echtpaar: een ordinair echtpaar, een elitair echtpaar en een doorsnee echtpaar. Op de wijze hoe de acteurs deze acts over de bühne brachten was uiterst subliem. Bij het zien van de foto’s ontstond mijn ‘jackpot moment’ van inzichten.

Hoe de toekomst van deze uitgebeelde echtparen zou zijn, was voor iedereen voorspelbaar. Terugkijkend met alle kennis en inzichten van nu over gedrag, was de levensloop van alle leden van de toneelgroep ook voorspelbaar en heeft de tegenwoordige tijd dit ook nog eens zowel positief als negatief bevestigd. Wat een inzicht om op deze manier de toekomst van mensen te kunnen voorspellen! Terugkijkend was het in 1985 voorspelbaar dat mijn leven ook zo zou verlopen zoals het tot 1999 zou verlopen. ‘We are all just prisoners here, of our own device’.

Wat was ik ook tot 1999 een gevangen van mijn eigen gedrag. Ik ben in de periode tussen 1981 en 1984 tot leven gekomen, maar mijn gedrag zorgde er voor dat ik tot 1999 nooit écht heb geleefd, maar overleefd. Daarna verzamelde ik alle moed en vond dé sleutel voor je eigen toekomst. Na deze ene treffende zin vervolgt de tekst van Hotel California met: “And in the master’s chambers, They gathered for the feast. They stab it with their steely knives, But they just can’t kill the beast.”

Toch is er hoop! Je kunt afrekenen met je eigen gevangenis van gedrag. Dat wordt niet makkelijk, maar opent wel de deuren naar een echt fijn leven. Hoeveel clienten vonden de sleutel in hun coachtraject! Het veranderde hun leven drastisch en ze ‘leven’ nu echt in plaats van maar te ‘overleven’. Het is indrukwekkend om te zien en fantastisch om te ervaren dat ik hierin een bijdrage kon en mag leveren. Ervaar ook dé sleutel voor je eigen toekomst.

Meer dan ooit waardeer ik wat de leden van de toneelgroep voor mij betekenen. Ik ervoer hun onvoorwaardelijke liefde waarin ik volledig werd geaccepteerd ondanks mijn gedrag toen. Ik kan niet afwachten om hen dit terug te geven en te laten voelen. Dat ik toen ben uitgevonden en geschapen en mijn gedrag me niet meer in de weg staat om onvoorwaardelijk te kunnen geven en anderen te kunnen accepteren. De geboortedag van authenticiteit.

Hier is de link naar Hotel California en geniet!

Op Spotify.

Op Itunes.

Of bestel via Bol.com:

Het podium is aan jou!

12 reacties

 1. prachtig geschreven en heel herkenbaar.
  Maar om echt te leven zoals je dat echt wilt, heb je meer dan alleen maar moed voor nodig. Goede gezondheid en wat euro’s te besteden.

  De lp heb ik nog in de kast staan

 2. Mooi om te lezen dat toneelspelen je feitelijk leerde om jezelf te kunnen en mogen zijn.
  Mooi om te weten dat er een heel mooi mens in jou op deze wereld rond loopt die juist die levensfilosofie met anderen wil delen en net als je klasgenoot mensen soms gewoon even over de drempel duwt…

  Wat een leven om jezelf te kunnen en mogen LEVEN en inderdaad. Zelfs die Euro’s of welke valuta dan ook (kom ik hier in Thailand in verhalen van mijn gasten meer en meer tegen) zijn deel van je Generale Excuus om jouw ‘gevangenis’ vooral maar niet te verlaten.

  Mooi blog Marcel,

  Compliment en een fijne her-innering komende maand de 17e.

  Frans

  • Dankjewel Frans,

   Wat formuleer je dit treffend: dat ik door toneelspelen mezelf mocht zijn 🙂 Het klopt dat heel wat mensen hun ‘sleutel’ begraven onder excuses en bang zijn om te leven. Zolang je met jouw keuze niet het leven van anderen verwoest: “Ga er voor!”

   Jij bent de inspiratiebron voor velen doordat je zo geloofwaardig bent door de fundamentele keuze die jij in je leven hebt gemaakt. Jij hebt de sleutel voor je eigen toekomst gebruikt en leeft je leven als nooit te voren. Hierdoor laat je ook anderen uit hun schaduw stappen om vol in het licht te kunnen staan.

   Geweldig, Frans!

 3. WoW idd een erg persoonlijke blog! En heel herkenbaar ook voor mij! Ookal ben je een gevoelsmens en laat je je vaak leiden door je intuïtie; toch kan je eigen gedrag je daarbij behoorlijk in de weg staan! Het moment dat je de grote lijnen en herkenbare stappen en keuzes van je leven begrijpt en ze ook vanuit een soort van helikoptervieuw bekijkt kan je dan echt raken. Is dit mijn leven? ben ik een gevangene van mijn eigen gedrag en handelen? het bekende cirkeltje waar je steeds in blijft hangen. De keuze is er alleen moet je hem zelf maken! Voor iedereen die dit aandurft heel veel kracht en wijsheid gewenst, niets is onmogelijk als je trouw aan jezelf blijft

  • Bedankt Vanessa,

   Je schaart je in het rijtje van de anderen die reageerden en ‘geraakt’ zijn. Dat was ook de bedoeling van mijn blog. Dat jij en alle lezers zich bewust worden wat kan in het leven en zich niet door hun gedrag hierin laten beperken. Ik sluit me graag aan bij jouw uitspraak: “Niets is onmogelijk!”

 4. Een zeer persoonlijke blog Marcel, eerst als klasgenoot en daarna nog meer als toneelgroepvriendin heb ik een deel van dichtbij mee mogen maken. Ook daarna hebben we elkaar niet uit het oog verloren. Je overstap naar het coachen, fijn om te zien dat je iets kunt betekenen voor mensen door de manier waarop je nu in het leven staat. Niet alleen deze weg, maar ook je lieve vrouw, je gezin geven je de vrijheid om te zijn wie je bent. ik draag jou en Naomi een warm hart toe.

  • Dankjewel Annemie,

   Voor jouw warme en hartelijke woorden. Ook al spreken we elkaar niet elke dag, onze band blijft hecht en sterk. Ik kijk er naar uit om samen met jou op 17 november onze herinneringen en ontmoetingen samen met de andere toneelgroepleden te mogen delen. Je was niet voor niets onze trouwgetuige 😉 omdat we elkaar vanaf 1981 door en door kennen.

 5. Dankjewel Marcel,
  Jij hebt mij ook dit inzicht gegeven. Je bent zelf de sleutel tot het veranderen van je gedrag wanneer je op de automatische piloot leeft en aan het overleven bent ipv leven. Hier heb je wel een dosis wilskracht voor nodig. Maar dan gaat het je lukken. En kun je vanuit je eigen waardes leven. Dit maakt je een gelukkiger mens en haal je meer voldoening uit het leven.

  • Wat kan ik hier nog aan toevoegen, Marion?!

   Bedankt voor jouw reactie en wat doe je nu geweldig werk. Jouw trainingen voor kinderen verandert niet alleen het leven voor kinderen, maar ook voor hun ouders. Er ontstaan door jouw gezinnen waarin iedereen zich zelf mag zijn het nog gezelliger wordt met elkaar.

   Geweldig, toch? Als je een keer de sleutel tot het veranderen van je gedrag hebt gevonden en hem ook nog gebruikt. Het maakt de wereld een stukje beter voor ons allemaal.

 6. Hallo Marcel,

  Wat mooi geschreven en ik ben blij te lezen dat het goed met je gaat.
  Ik weet helemaal niks ( meer) van een toneelgroep op de ZLS. Heb ik zeker iets gemist.
  Ik heb ook bij jou in de klas gezeten op Sancta Maria. Ik vond het destijds leuk en toevallig dat je ook bij mij in de klas kwam op de ZLS.
  Ik weet nog niet zeker of ik naar de reünie kom, maar dan hoor je het!!

  Heel veel groeten, succes met coaching en plezier ook op de reünie,

  Marion Kremers – Sijstermans

  • Dankjewel Marion,

   Voor jouw reactie met zoveel hartelijkheid. Ik hoop dat het ook goed met jou gaat en dat het je lukt om te komen. Er zijn heel wat jaren overheen gegaan en ik ben nieuwsgierig hoe het jou is vergaan. De hartelijke groeten terug.

   Marcel

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.