Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Dé sleutel voor je eigen toekomst

| 12 reacties

Dé sleutel voor je eigen toekomst

Ben jij op zoek naar de sleutel voor je eigen toekomst? Ken je dat? Een kettingreactie van inzichten waarbij er zoveel ‘kwartjes’ vallen alsof het lijkt dat je de jackpot in Las Vegas hebt gehaald. Hotel California van de Eagles heb ik nu al zeker honderd keer gehoord en één zinnetje van deze tekst, kreeg meer betekenis dan ooit voor me: “And she said, ‘we are all just prisoners here, of our own device’.”

De aanleiding hiervoor is een reünie van de ZLS, de laboratoriumschool, waarop ik heb gezeten tussen 1981 en 1984. Ik was 17 jaar en na de eerste schoolweek werd mij duidelijk dat ‘dit’ niet bij mij past. Ergens las ik een oproep over het oprichten van een toneelgroep op de ZLS. Dit trok mijn aandacht en samen met een klasgenoot gingen we naar het lokaal waar alle geïnteresseerden samenkwamen. Mijn klasgenoot kwam bij de deuropening tot de conclusie dat dit toch niets voor hem is. Ik twijfelde en hij duwde mij letterlijk over de drempel waardoor ik het klaslokaal naar binnenviel. De initiatiefnemers ontvingen mij heel erg hartelijk en het voelde als thuiskomen.

Eén van de toneelgroepleden nam het initiatief om de toneelgroep weer bij elkaar te roepen ter gelegenheid van dit 50 jarig bestaan van de ZLS. Op 17 november vindt dit jubileum plaats in combinatie met een reünie van oud-leerlingen. Heerlijk om weer samen te komen met deze mensen die mijn dierbaarste en mooiste herinnering zijn van mijn jeugd. Ik belde de initiatiefnemer op van onze ‘bonus reünie’ tijdens deze gewone reünie. In dit telefoongesprek ontviel mij de uitspraak: “Bij de toneelgroep ben ik uitgevonden. In die periode is Marcel geschapen.”

Ik ontving van haar vervolgens de foto’s van de act de Kwelling die de toneelgroep in 1985 uitvoerde waarbij ik als gast aanwezig was. Het waren drie acts achter elkaar met telkens een ander echtpaar: een ordinair echtpaar, een elitair echtpaar en een doorsnee echtpaar. Op de wijze hoe de acteurs deze acts over de bühne brachten was uiterst subliem. Bij het zien van de foto’s ontstond mijn ‘jackpot moment’ van inzichten.

Hoe de toekomst van deze uitgebeelde echtparen zou zijn, was voor iedereen voorspelbaar. Terugkijkend met alle kennis en inzichten van nu over gedrag, was de levensloop van alle leden van de toneelgroep ook voorspelbaar en heeft de tegenwoordige tijd dit ook nog eens zowel positief als negatief bevestigd. Wat een inzicht om op deze manier de toekomst van mensen te kunnen voorspellen! Terugkijkend was het in 1985 voorspelbaar dat mijn leven ook zo zou verlopen zoals het tot 1999 zou verlopen. ‘We are all just prisoners here, of our own device’.

Wat was ik ook tot 1999 een gevangen van mijn eigen gedrag. Ik ben in de periode tussen 1981 en 1984 tot leven gekomen, maar mijn gedrag zorgde er voor dat ik tot 1999 nooit écht heb geleefd, maar overleefd. Daarna verzamelde ik alle moed en vond dé sleutel voor je eigen toekomst. Na deze ene treffende zin vervolgt de tekst van Hotel California met: “And in the master’s chambers, They gathered for the feast. They stab it with their steely knives, But they just can’t kill the beast.”

Toch is er hoop! Je kunt afrekenen met je eigen gevangenis van gedrag. Dat wordt niet makkelijk, maar opent wel de deuren naar een echt fijn leven. Hoeveel clienten vonden de sleutel in hun coachtraject! Het veranderde hun leven drastisch en ze ‘leven’ nu echt in plaats van maar te ‘overleven’. Het is indrukwekkend om te zien en fantastisch om te ervaren dat ik hierin een bijdrage kon en mag leveren. Ervaar ook dé sleutel voor je eigen toekomst.

Meer dan ooit waardeer ik wat de leden van de toneelgroep voor mij betekenen. Ik ervoer hun onvoorwaardelijke liefde waarin ik volledig werd geaccepteerd ondanks mijn gedrag toen. Ik kan niet afwachten om hen dit terug te geven en te laten voelen. Dat ik toen ben uitgevonden en geschapen en mijn gedrag me niet meer in de weg staat om onvoorwaardelijk te kunnen geven en anderen te kunnen accepteren. De geboortedag van authenticiteit.

Hier is de link naar Hotel California en geniet!

Op Spotify.

Op Itunes.

Of bestel via Bol.com:

Het podium is aan jou!

12 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.