Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Marcel, gecertificeerd trainer en coach

Marcel com model

Bij de NOBCO en NOBTRA geregistreerd als coach en trainer.

Mijn missie is mensen met elkaar verbinden waarbij ze zichzelf mogen zijn. Dit is zo belangrijk voor mij geworden door het tegenovergestelde te ervaren. Met zes jaar mocht ik geen kind en mezelf meer zijn. Dit kwam doordat ik een vader had die overspannen was. Zijn boosheid en agressie stond ons in de weg om écht contact te maken, waarbij we onszelf mochten zijn. Jaren later, na zijn overlijden, vond ik persoonlijke aantekeningen van hem. Wat zijn angsten, verlangens en belangrijke waardes waren. Dit zorgde voor heel veel herkenning en wat jammer dat ik deze kant nooit heb mogen ervaren. Ze zaten verstopt achter zijn agressief gedrag.

Wat triest dat gedrag ons in de weg kan zitten, om je zelf echt te kunnen laten zien. Gedrag dat wordt gevoed door angsten, twijfels en overtuigingen. Wat laat je van jezelf zien als je jouw angsten, twijfels en overtuigingen los kunt laten die jou in de weg zitten?

Hierop vond ik antwoorden tijdens het trainen van zogenaamde ‘hangjongeren’ in een Nederlandse handbalvereniging. Ze konden geen bal vangen en zorgden voor veel overlast binnen en buiten de vereniging. Ik was 34 jaar en net gestopt met handballen in de Duitse competitie. Na twee jaar eindigden zij als hecht team op de tweede plaats in de provinciale klasse. Wat nog veel belangrijker was, ze waren uitgegroeid tot het visitekaartje van hun handbalvereniging. Het waren ambassadeurs geworden, waar anderen tegenop keken. Dit was het moment om mijn eigen angsten, twijfels en overtuigingen los te laten. Vanaf dat moment deed ik alleen nog wat ik goed kan en belangrijk vind.

Door jarenlang wethouders, burgemeesters en ambtenaren te begeleiden in het werk wat ze deden onder voortdurende  media-aandacht, herkende ik de druk waaronder ze moesten presteren. Ik voelde het zelf tijdens crisissen waarin ik als woordvoerder de pers te woord stond. Ik ontdekte wat wel en niet werkte.

Vox in Actie.jpg (2)

Om meer invloed te kunnen hebben op het gedrag van mensen, wilde ik hen helpen en niet langer meer adviseren. De opleiding tot trainer en coach kon ik letterlijk vertalen naar mijn eigen gedrag. Tijdens mijn examen lag mijn zus op sterven en ik slaagde met de beste resultaten van iedereen. Ik mocht heel erg verdrietig zijn en doen waarin ik goed ben en belangrijk vind. Als dit voor mij werkt, dan werkt dit ook voor anderen. Trouw aan jezelf en effectief blijven ondanks externe druk. Niet ten koste van jezelf of van jouw omgeving.

Je blijft jezelf en laat anderen ook zichzelf zijn. Vertoon daarbij gedrag dat past bij wie je bent en wilt zijn. Om een authentieke gedragsstijl te ontwikkelen, help ik je om je Angsten los te laten, Authentiek en Assertief te zijn. Je bereikt een triple A status.

Een salestrainer volgde een aantal trainingen van mij en zag zijn omzet met twintig procent omhoog gaan. Na drie burn-outs wist hij dat het overtuigen van zijn klanten hem sloopte. “Marcel, jij hebt het antwoord voor alle salesmensen om ze in hun kracht te laten komen.” We hebben later nog samen een aantal trainingen verzorgd voor salesmanagers. Ze begonnen heel sceptisch en gingen stuiterend van positieve energie na afloop van de training weg.

Vliegtuig

Het werkt voor mij, het werkt voor hem, het werkt voor hen en werkt dit ook voor jou?

Authenticiteit

Identiteit: ontdek wie je bent

Zelfbeeld: en wilt zijn

Imago: zodat anderen zien, wie je bent.

Mijn definitie van authenticiteit: Je wordt authentieker als de drie beelden identiteit, zelfbeeld en imago dichter bij elkaar komen. Door trouw te blijven aan jezelf, ontwikkel je een duurzaam zelfvertrouwen. Je eigenwaarde groeit door blokkades op te heffen en angsten los te laten. Je komt op een assertievere manier op voor jezelf  en je voelt je vrij. Je leeft vanuit een kern die écht gelukkig maakt.

Van complexe en zeer intelligente mensen hoor ik vaak dat ik hen echt begrijp. Dit zeggen cliënten en deelnemers aan mijn trainingen over mij:

Doortastend, scherpe waarneming en feedback, leidend maar niet overheersend, rustig, geduldig, motiveert, stimulerend, inlevend vermogen, enthousiast, vriendelijk, inspireert, prikkelt, respectvol, vakmanschap, betrokken, professioneel, authentiek en is duidelijk door eenvoud.

Dit is ook wat ik wil zijn en ook voor anderen wil betekenen.