Marcel Dassen Coachen

'De kracht van authenticiteit'

Roddelen is als winden laten

| 2 reacties

Roddelen is als winden laten

Roddelen is als winden laten. Het lucht op, maar anderen hebben er last van. Je kunt het stiekem doen en vervolgens onschuldig kijken. Dit is een tactiek die bij winden kan werken, maar roddels kunnen mensen echt beschadigen. Ook aan roddels hangt een heel naar geurtje. Waar komt die behoefte aan roddelen toch vandaan en wat kun je er aan doen?

Afgelopen vakantie ontmoette ik een vrouw op een camping. Een beschaafd en intelligent persoon, was mijn eerste indruk. Ze was net gescheiden en haar ex-man verspreidde de ene na de andere roddel over haar, tijdens zijn verblijf op de camping. Ze deelden de caravan nog met elkaar die op een veldje stond waar men sterk conservatieve beelden had over het huwelijk. Een mooie voedingsbodem om de roddels flink te laten gedijen.

Dit gezelschap van sleurhutten keerde zich steeds openlijker en vijandiger tegen haar. Een openluchttheater van groepsprocessen waarbij de nadruk lag op het uitsluiten van haar met het moreel opgestoken vingertje. “Je blijft bij je man ook al ben je ongelukkig”, werd met spugen, beledigen en pesten bekrachtigd. Het gedrag verwerpen van de ander met verwerpelijk gedrag. Ik had met haar te doen omdat ze door haar ex-man werd geofferd aan de kwade geesten en was tegelijkertijd blij dat mijn verblijf op deze camping slechts tijdelijk was.

Een sterk kenmerk van roddels is de eenzijdige informatie. Als je daarin ook nog eens je eigen morele overtuiging in kwijt kan door het flink aan te dikken, krijgt zo’n roddel vleugels. Het lijkt de rodelaar zijn aanzien te versterken en zijn ego geniet in volle teugen. Zowel jouw ego als de roddel zijn alleen geïnteresseerd in het verhaal en absoluut niet in de feiten. Geen wonder dat de ex-man weinig belang hechtte aan de feiten over zijn huwelijk.

Een roddel is een geweldige afleidingsmanoeuvre voor je eigen kwetsbaarheid en dodelijk voor jouw geloofwaardigheid. Hoe paradoxaal is dit gedrag van deze conservatievelingen die de eerste steen gooien…en de splinter in het oog van de ander zien…om maar wat bijbelse uitdrukkingen er tegenaan te gooien. Onschuldig kijken terwijl je jouw omgeving vergiftigt met verhalen waaraan een luchtje zit, tast behoorlijk jouw geloofwaardigheid aan.

Blijkbaar heeft jouw ego een behoefte om met roddels jouw aanzien te vergroten. De ander kwetsen om van je eigen kwetsbaarheid af te leiden. De bron van een roddel kent slechts weinig ooggetuigen en confronteer de roddelaars maar met vragen zoals “Wat voor belang heb jij hierbij of waarom is dit belangrijk voor jou om mij dit te vertellen?” Wat voor belang had de ex-man om deze roddels te verspreiden?

Zodra jaloezie, afgunst en behoefte aan aandacht niet volledig onder controle zijn, vertelt de roddelende persoon wat voor hem of haar het meest gunstige is. Bij psychopathische trekjes verdraait de rodelaar bewust de feiten om iemand ernstig te beschadigen. Bij gewillige toehoorders van roddels stijgt het oxytocinegehalte dat een belangrijke rol speelt bij sociale contacten die plezierig zijn.

De combinatie van een hoog oxytocinegehalte met dopamine, heeft het effect op de roddelaar dat hij de roddel gaat uitvergroten en verdraaien om nog meer enthousiaste toehoorders te krijgen. Bij het groepje van het bewuste campingveldje namen beide stoffen ook toe waardoor de groepscohesie steeg en dit nog eens versterkt werd door het creëren van een gemeenschappelijk vijandbeeld. Dit vijandbeeld kan slechts in stand blijven als je de feiten blijft verdraaien en blijft overdrijven.

Jeroen Bosch

“Mijn ex heeft dus een te hoog oxytocine- en dopaminegehalte”, riep de vrouw tegen mij. “In het meest gunstige geval is dit zo, maar dat pleit hem niet vrij. Hij mag verdrietig en teleurgesteld zijn, maar deze roddels zijn schadelijk en hiermee overschrijdt hij een grens. Roddelen is als winden laten, het lucht op maar op dit veldje hing wel een heel naar geurtje!”

Het podium is aan jou!

Noot:

Er zijn heel wat gescheiden mannen en vrouwen op campings die zich herkennen hierin. Dat berust op puur toeval. Namen zijn niet genoemd en de bewuste camping bevindt zich niet in Nederland.

2 reacties

 1. Mooi, triest en zo herkenbaar verhaal.

  Roddelen is aandacht trekken en proberen jezelf op een hoger niveau in de schijnwerper te plaatsen. Inderdaad is het het verspreiden van slechts eenzijdige informatie. En dat niet alleen. Het verhaal, of de verhalen, die je verteld komen allemaal voort uit jouw achtergrond, jouw afkomst en jouw programmering met als doel om jezelf te beschermen. Het trieste wat de meeste mensen (van hoog tot laag in wat jij ‘niveau’ noemt) niet eens in de gaten hebben is dat de roddels daarmee dus een spiegel naar anderen zijn over…. yes, jezelf.

  Je van die roddels iets aantrekken is de andere kant van de medaille. Jij had met haar te doen omdat ze in jouw ogen (en ik kan dat gevoel begrijpen) aan de kwade geesten (die niet beter wisten of wilde weten) geofferd werd. En de conservarieve ideeën over het huwelijk zoals jij het noemt zijn zolang conservatief totdat ook zij in een vergelijkbare situatie komen.

  Ik lees niet dat de vrouw er zelf veel last van had. Daaruit straalt, als het daadwerkelijk ook zo was, kracht. De vrouw kent haar eigen verhaal, haar eigen gevoel, haar eigen achtergrond en vanuit dat haar eigen ervaring. Tegen de roddels ingaan maakt slechts ‘verdacht’ en is zeker op zo’n ‘zalige’ vakantie reden om nog meer fijns te verzinnen. De tijd van de relatie was niet meer dan over en de mensen die er hun eigen verhalen over maken en hun in jouw ogen conservatieve ideeën over lijken te handhaven zitten meer dan eens zelf met een vergelijkbaar probleem. Ach ja, verhalen houden levend en al zeker op de camping met zalig weer met een biertje of wijntje er bij. Verstand is dan soms ver te vinden…

  Dit was op dit moment en voor die periode dus kiezen voor de beïnvloeding van negatieve energie. Kiezen voor omdat je er niet had hoeven te blijven en jouw vakantie, kostbare tijd om op te laden, door anderen die je niet eens kent hebt laten verstoren.

  Volgend jaar, ondanks wellicht lekker weer, niet al te lang (want hoe langer je blijft hoe meer de kans op roddels toe neemt) lekker weg naar een nieuwe plek.

  Wie zegt er altijd; “Het podium is aan jou”? 😉

  Met een beetje wind (ook al moet je dat soms wat forceren) is de ‘wind’ snel vertrokken.

  Frans Captijn

  • Bedankt voor jouw wijze woorden, Frans!

   Zodra je uit de situatie stapt, klaart de lucht inderdaad weer snel op en is de stank verdwenen 😉 “Uit iets stappen’ is ook altijd een stap vooruit.

   Ook slim opgemerkt dat deze vrouw niet inging op de roddels en waarschijnlijk zichzelf nog steeds recht in de ogen kan kijken. Dat is natuurlijk funest voor roddels!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.